• Klimmen Voor Kakuma 3.0

    Ten voordele van project Kakuma dat gratis onderwijs aan vluchtelingen geeft.

    SponsorProject Kakuma

Life’s too short for ordinary fundraisers.

Klimmen Voor Kakuma werd geboren in 2017, toen ik de Ventoux voor het eerst beklom om geld in te zamelen ten voordele van project Kakuma. De jaren ervoor onderging ik 21 operaties, de meeste ten gevolge van zware heupdysplasie. Ik was en ben nog steeds dankbaar voor al de tweede kansen die ik toen gekregen heb en wou iets terug doen voor kinderen die misschien niet eens een eerste kans krijgen om hun talenten te ontplooien en hun dromen te beleven. Als leerkracht van anderstalige nieuwkomers (meestal vluchtelingen die in hun thuisland niet altijd de kans hebben gekregen om naar school te gaan) weet ik als geen ander hoe belangrijk de toegang tot kwalitatief onderwijs is. Met de hulp van meer dan 400 vrijwillige leerkrachten over de hele wereld kan project Kakuma elke dag opnieuw kwalitatief onderwijs aanbieden aan duizenden kinderen in het vluchtelingenkamp in Kakuma, Kenia.

Bergen beklimmen

Tijdens de eerste editie van Klimmen Voor Kakuma beklom ik een enkele keer de Ventoux, de tweede editie twee keer. Dit jaar zou de tocht in mijn woonplaats (Assent, België) startten, samen met mijn hond Cosmo zou ik tot aan mijn geliefde berg in Frankrijk fietsen. Corona trok een streep door deze plannen, maar 21 operaties en een gebroken arm hielden mij niet tegen  om de Ventoux te beklimmen, dus ook nu geven we niet op. 12 augustus wordt de Ventoux opnieuw beklommen, 10 dagen eerder vindt er een Klimmen Voor Kakuma pre-event plaats. Samen met mijn leerling Mohammad en zijn zus (beiden ook vluchtelingen) fiets ik 100km door de Hasseltse bossen om geld in te zamelen voor de scholen van Project Kakuma.

Project Kakuma.

In 2015 verzond leerkracht Koen Timmers zijn eigen laptop naar het vluchtelingenkamp in Kenia en begon hij via skype les te geven aan de vluchtelingen. In het vluchtelingenkamp – gelegen in noordwesten van Kenia – wonen ongeveer 200.000 mensen uit verschillende Afrikaanse landen, gevlucht voor oorlog en geweld. 55% van de vluchtelingen zijn kinderen, minder dan de helft van hen gaat naar school.

Op dit moment telt Project Kakuma meer dan 400 vrijwillige leerkrachten van over de hele wereld die gratis lessen Engels, wiskunde en wetenschap geven. Tijd om het project naar een volgend niveau te tillen.

Samen met de architecten van Maggie Program en UNHCR Belgium werden in februari 2020 twee nieuwe scholen gebouwd. Het aantal kinderen dat van gratis onderwijs kan genieten, zal aanzienlijk stijgen. Dit zal gebeuren vie skype lessen, videolessen op eigen tempo en met de hulp van een lokale leerkracht. Leerkrachten kunnen een certificaat behalen en ook 5000 meisjes zullen codeer lessen krijgen en nadien hun eigen bedrijfje kunnen opstarten.

Innovation lab tent Maggie program

In de twee Innovation labs zullen telkens tot 200 studenten kunnen genieten van onderwijs.

  • In Maggie 1 zullen zowel de skype lessen als  de opleiding voor de leerkrachten plaats vinden.
  • In Maggie 2 gaan de videolessen door en worden meisjes opgeleid tot professionele programmeurs.

Updates.

Project Kakuma on national TV

While the Maggie Team started to construct the new schools, national television (VRT) covered the story of Project Kakuma.

There she goes

The Innovation Lab Schools- supported by UNHCR - have set sail to Kakuma Refugee Camp, Kenya. The building on site will be between 14 February and 1 March 2020.

Klimmen Voor Kakuma 1 & 2

When I cycle I have a strong and a weak leg and when I climb, I push myself up with one leg. I started to train again to climb one side of the Ventoux and I asked Koen if it would be ok to let people sponsor me for Project Kakuma. Klimmen Voor Kakuma was born.

The Kakuma Project

The kakuma project is a group of more than 400 teachers from 65 countries over 6 continents willing to offer free education via Skype. This project was set up in April 2015 by Koen Timmers, a Belgian teacher. He sent his own laptop to the Kakuma Refugee Camp (Kenya) and started to teach via Skype
12 augustus

D-day

1639

Hoogtemeters

2000 $

Doelstelling

1768 $

Reeds gesponsord

©2020 | Klimmen Voor Kakuma